tiistai 2. tammikuuta 2018

Sijoitusurani alku

En tiedä taas mitä oikein tapahtui ja mikä johti mihinkin. Surffailin pankin sivuilla netissä ja sitten vuoden loppupäivinä tutkailin muitakin sivustoja ja siitä syntyi ajatus sijoittamisesta. Päätin lopettaa joutavanpäiväisen tuhlaamisen, ja esim. lankoja en ole ostanut neljään kuukauteen, ja ryhtyä sijoittamaan vähäisiä roposiani.

Aiemmin olen vähäisissä määrin kokeillut rahastosijoittamista. Esim. S-mobiilissa oli helppoa pistää kertyneet bonukset rahastoon. Se rahasto vaan kulki lähes aina miinuksella ja kyllästyin.

Sitten aloin säästää joka tilistäni hieman OP-maltilliseen. Sieltä jouduin joskus lainaamaan rahani takaisin äkillisiin menoihin. Nyt taas olen saanut sinne hieman kerrytettyä takaisin. Olen siis pienituloinen nainen, joka pyörittää yksin isoa lapsiperheen huushollia, joten sijoittamiseni on todella minimaalista. Osakkeitakin kehoitetaan ostamaan vähintään 500 eurolla. No, eipä onnistu, mutta haluan silti haastaa itseäni.

Tuossa vuodenvaihteen tienoilla silmiini osui Osuuspankin säästölipas. Avasin sen ja ajattelin, että aina kun saan sinne jonkin verran rahaa, niin sijoitan sen johonkin. Kun tuo säästölipas ei kasvata korkoa.

Seuraavaksi löysin Osuuspankin Kiina-rahaston. Päätin laittaa joka palkastani automaattisesti sinnekin jotain. Eli minulla on nyt kaksi rahastoa Osuuspankissa.

Aloin googletella, että mitä muuta olisi tarjolla. Löysin osinkotuottoa.fi. Koettaessani rekisteröityä sinne, kysyttiin, että olenko poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö. En tiennyt mitä vastata ja pääsyni evättiin. Googletin asiasta ja selvisi, etten ole poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö, ja pääsin sisään. Osinkotuottoa-sivuilla sijoitettava minimisumma on 100 e ja sille luvataan 8 % tuotto. Omalla vastuullasi siis sijoitat. Tuotto maksetaan kuukausittain tilillesi, ilmeisesti takautuvasti sitten kun olet ollut vähintään puoli vuotta palvelussa. Käytännössä saat muutaman kymmenen senttiä tilillesi joka kuukausi. Eli sijoitettavan pääoman pitäisi olla iso, mutta omalla riskillä. Heitin satkun sisään, mutta muutoin jäin miettimään asiaa. Kumminkin kyseinen yritys on kasvava ja hyvin noteerattu.

No sitten rekisteröidyin Nordnetiin. Samat kysymykset poliittisesta vaikutusvaltaisuudesta ym. Koska oli uudenvuoden pyhät, en pystynyt tekemään mitään, ennenkä tuli arki. Rahaa sain siirrettyä sisään ja pohjatyöt tehtyä, mutta osakekauppa ei onnistunut.

Heti 2.1.2018 ryhdyin hommiin. Ensin koppaan muutama Pihlajalinnan osake. Olin lukenut vertailun Attendosta ja Pihlajalinnasta ja päädyin kotimaiseen, vaikkakin tuotto-odotus on heikompi kasvavassa yrityksessä. Myöhemmin kuulin myös Terveystalosta, jonka pistin korvantaakse.

Seuraavaksi heitin koppaan jotain lääkefirmaa, jonka osakkeita sain halvalla 32 kpl. Luulisi, että lääkealan yritys menestyisi jossain vaiheessa. Jollei menesty, niin en korkealta tipu!

Seuraavaksi jokunen Nokian osake. Hieman ristiriitainen tunne... Mutta myöhemmin päivällä, kun kävin Osuuspankissa avaamassa arvo-osuustilini, minulle näytettiin tietokoneelta, että asiantuntijat kehoittivat ostamaan Pihlajalinnaa ja Nokiaa! Miten ihmeessä olin osannut valita juuri ne kaksi kylmiltäni?!!

Joopa joo, lopuksi hieman myös Nordnetin Aasian rahastoon...

Sitten tutustuin Sharevilleen ja rekisteröidyin sinne. Voin jakaa anonyymisti oman salkkuni sinne ja tutkia toisten sijoittajien salkkuja Pohjoismaissa. Oppia sekin. No, Nordnetille ja Sharevillelle löytyi myös mobiilisovellukset, jotka latasin.

Iltapäivällä tosiaankin kävin pankissa hoitamassa paperiasiat kuntoon, jotta pääsin osakkeisiin käsiksi myös sitä kautta. Muutaman minuutin vierailu venyi 45 minuutiksi! Imuroin itselleni tietoa. Saan ekat puoli vuotta jäsenetuhintaan sijoitella ja sen jälkeen voin käyttää bonuksiani ylläpitokuluihin. Vihdoinkin keksin niille käyttöä!

Kotona tein sen, mitä olin halunnut tehdä jo monta päivää! Osuuspankki on ryhtynyt markkinoimaan sopivaksi katsomiaan yrityksiä. Ensin oli jäätelö-yritys, jonka laajenemiseen kerättiin rahaa myymällä pörssin ulkopuolisia osakkeita pankin sivujen kautta. Nyt oli vuorossa Papu Design, suomalainen lastenvaateyritys, joka tähyää maailmanmarkkinoille. Ostin yhden osakkeen, 139 euroa, ihan omalla riskillä. Tässä voi käydä hyvin loistavasti, tai hyvin huonosti. Puhutaan, että onko yritys uusi Marimekko? Nooh, ainakin saan ensikäden tietoa, omistajaetuja ja pinssin! On tosi mielenkiintoista seurata tämän yrityksen tarinaa. Ja se on jo saanut kerättyä minimirajan ylittävän summan uusia osakkeenomistajia! Minä tulin kehiin hieman minimirajan jälkeen.

Ajattelin jatkossakin olla valppaana ja katsoa, josko pankin sivujen kautta tulisi mielenkiintoisia uutukaisia markkinoille.

Kerran mua on muuten kysytty erään osakeyhtiön hallitukseen, mutten arvannut lähteä, ja sillä kertaa se oli täysin oikea ratkaisu. Yhtiö jäi nimittäin lyhytikäiseksi.

Mutta katsotaan, kuinka akan käy. Tää on mun oma haaste mulle, etten enää tärväisi rahojani johonkin joutavampaan. Kerron jatkossakin kuulumisia, että miten menee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti