sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kaatialan kaivos

Kuortaneella, neljä kilometriä syntymäkodistani, sijaitsee Kaatialan kaivos. Kaivostoiminta sieltä on jo aikaa loppunut, mutta virkistyskäytön suosio on kasvanut. Paikasta on tullut sukeltajien valtakuntaa, pohjassa on sukelluskellokin. Tänä kesänä robotti on kuvannut vedenalaista maailmaa. Erilaisia videoita on nähtävissä youtubesta. Niistä näkyy, että pohjassa on sodanaikainen lentokonekin. Paikasta on tullut valitettavasti hauta myös muutamalle sukeltajalle. Vuonna 2010 lähdin paikasta iltauinnilta klo 22 ja vain tuntia myöhemmin sattui kuolintapaus. Näinkin kyseiset sukeltajat.

Minulla paikkaan liittyy paljon muistoja. Uimaan opettelin lähinnä Lapuanjoessa, mutta kylläpä Kaatialassakin uitiin. Lapsena siellä kiinnosti tosi paljon kivet ja katinkulta. Urheiluharrastuksen myötä paikasta tuli tuttua juoksu-, hiihto- ja pyöräilymaastoa. Siellä on järjestetty niin iltarasteja kuin suunnistuskilpailujakin. Olen ollut järjestämässä ja suunnistamassa. Veljeni kanssa lintujakin bongaamassa ja isän mukana kyröltä heinäkuormaa hakemassa. Käynyt nevoilla hiihtäjien treeneissä ja veljeni metsässä puita karsimassa. Isäni oli aikoinaan vastuussa louhostien kunnossapidosta omalta osaltaan. Siis ylpeänä kannan Kaatialan harvinaista nimeä! Kaati on ollut aikoinaan esiliina.

Kuvat eilisiltaiselta uimareissultani. Monen päivän helteet olivat tehneet vedestä linnunmaitoa ja aiemmin riehuneen ukkosen jäljiltä ilma oli jännän sumuinen. Ei ole ollut toista tällaista uintikertaa tässä paikassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti